Amerikaans Staatsburgerschap Opzeggen


Als Amerikaan bent u belastingplichtig in de VS. U bent daarom verplicht een Amerikaanse belastingaangifte in te dienen.

Moet ik een belastingaangifte indienen als ik mijn Amerikaanse nationaliteit opzeg?

Om afstand te kunnen doen van uw Amerikaanse nationaliteit moet u een belastingaangifte hebben ingediend voor de voorgaande 5 jaren. U bent verplicht een laatste aangifte in te dienen voor het jaar waarin u afstand doet van uw Amerikaanse staatsburgerschap. Dat betekent dat u dus niet uw Amerikaanse staatsburgerschap kunt opzeggen zonder een belastingaangifte in te dienen.

Wat moet ik doen om mijn Amerikaans staatsburgerschap op te zeggen?

Om het Amerikaans staatsburgerschap op te zeggen moet u een afspraak maken op het Amerikaans Consulaat in Amsterdam. Het kan enige tijd duren voordat u een afspraak kunt maken. Enkele maanden na uw afspraak ontvangt u een schriftelijke bevestiging dat u met terugwerkende kracht tot de datum van uw afspraak geen Amerikaans staatsburger meer bent. Deze bevestiging wordt het Certificate of Loss of Nationality genoemd.

Bestaat er een Exit Tax in de VS?

Net als Nederland kent de VS een exit tax. Een exit tax is een belasting die wordt geheven bij het ophouden van het bestaan van een onbeperkte belastingplicht, in dit geval bij het opzeggen van de nationaliteit. Doorgaans is er geen belasting verschuldigd indien uw netto vermogen op de datum dat u afstand doet van het staatsburgerschap niet meer is dan 2 miljoen dollar.

Contact

Sanders US Tax Services is gespecialiseerd in het opstellen van Amerikaanse belastingaangiftes. Wij hebben een kantoor in Rotterdam. Neem contact met ons op voor een geheel vrijblijvend gesprek met een Nederlandstalige belastingadviseur.

VRAGEN?


Heeft u vragen of wilt u een vrijblijvend en vertrouwelijk gesprek met een Nederlandstalige belastingadviseur, neem dan contact met ons op. Sanders US Tax Services is gespecialiseerd in het opstellen en indienen van belastingaangiftes van buiten de VS wonende Amerikanen.


    Ik begrijp en ga ermee akkoord dat er geen klantrelatie tot stand wordt gebracht met Sanders US Tax Services of een van haar medewerkers door dit formulier in te dienen. Ik begrijp dat Sanders US Tax Services mij geen advies zal geven totdat er een klantrelatie tot stand is gebracht. Sanders US Tax Services is niet verplicht om eventuele vragen die ik stel te beantwoorden.

    Neem contact met ons op

    Stuur ons een bericht en we beantwoorden uw vragen zo spoedig mogelijk.