Wat is een Social Security Number (SSN)?

Een Social Security Number (SSN) is een Amerikaans belastingidentificatienummer. Het is vergelijkbaar met het Nederlandse burgerservicenummer (BSN). Om als Amerikaans staatsburger een Amerikaanse belastingaangifte in te dienen heeft u een Social Security Number nodig. Een SSN is niet te verwarren met een ITIN.

Waar vind ik mijn Social Security Number?

Een SSN wordt uitgegeven door de Social Security Administration, niet door de Amerikaanse belastingdienst, de Internal Revenue Service (IRS). Een SSN staat op de Social Security Card. Dat is een kaartje dat ongeveer zo groot is als een bankpasje.

Hoe vraag ik een Social Security Number aan?

Om een Social Security Number aan te vragen neemt u contact op met het Amerikaanse Consulaat in Amsterdam. De aanvraag wordt in het algemeen behandeld door de Amerikaanse Ambassade in Dublin. Ook indien u niet zeker weet of u ooit in het verleden een SSN heeft ontvangen, of u bent uw SSN kwijt, zou u contact moeten opnemen met het Consulaat in Amsterdam. Het proces kan langere tijd duren. Hierbij kan het een verschil maken of u in de VS bent geboren of in Nederland. Als u in de VS bent geboren duurt het vaak langer voordat u het SSN ontvangt.

Hoe geef ik een naamswijziging door?

Uw Social Security Number staat op uw Social Security Card. Het is van groot belang dat uw naam zoals deze wordt gebruikt op uw Amerikaanse belastingaangifte precies overeenkomt met uw naam zoals deze op uw Social Security Card is weergegeven. In het geval van een naamswijziging, bijvoorbeeld omdat u trouwt, vraag u een nieuwe Social Security Card aan. Hiervoor neemt u contact op met de Amerikaanse Ambassade in Dublin. Totdat uw naamswijziging bij de Social Security Administration is aangepast gebruikt u uw ‘oude’ naam op uw Amerikaanse belastingaangifte.

Wat is een ITIN?

Een SSN kan doorgaans alleen worden aangevraagd door een Amerikaans staatsburger of iemand die in de VS woont en werkt. Ook een ITIN is een Amerikaans belastingidentificatienummer. ITIN staat voor Individual Taxpayer Identification Number. Een ITIN is doorgaans bedoeld voor een niet-Amerikaan die verplicht is een belastingaangifte in te dienen in de VS. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om huurinkomsten uit Amerikaans vastgoed.

Contact

Neem contact met ons op om een online afspraak te plannen of een persoonlijke afspraak op ons kantoor in Rotterdam. Wij zijn gespecialiseerd in het opstellen van Amerikaanse belastingaangiftes voor in Nederland wonende Amerikanen. Behalve Rotterdam hebben wij ook kantoren in Denver, Zürich, München, Frankfurt en Londen.

Neem contact met ons op

Stuur ons een bericht en we beantwoorden uw vragen zo spoedig mogelijk.