Wordt mijn pensioen belast in Amerika?

Als Amerikaan bent u belastingplichtig in de VS voor uw wereldwijde inkomen, ook als u in Nederland woont. U bent daarom verplicht een Amerikaanse belastingaangifte in te dienen. Op uw Amerikaanse belastingaangifte kunt u de in Nederland betaalde inkomstenbelasting verrekenen met de in Amerika verschuldigde inkomstenbelasting. Omdat de Nederlandse tarieven doorgaans hoger zijn dan de Amerikaanse belastingtarieven, is een in Nederland wonende Amerikaan doorgaans geen Amerikaanse inkomstenbelasting verschuldigd. Dit geldt ook voor de belasting op uw pensioen.

Ik ben Amerikaan, woon in Nederland en ontvang een pensioen. Waar betaal ik belasting?

Als Amerikaans staatsburger bent u verplicht uw pensioen op uw Amerikaanse belastingaangifte te melden. Dat geldt voor zowel een Nederlands pensioen als een pensioen uit Amerika. Als inwoner van Nederland bent u ook hier belastingplichtig. U kunt de Nederlandse inkomstenbelasting verrekenen op uw Amerikaanse belastingaangifte. Het pensioen kan niet worden vrijgesteld met de ‘Foreign Earned Income Exclusion’ (FEIE), omdat deze alleen kan worden gebruikt voor loon en inkomen uit een onderneming in de inkomstenbelasting (ZZP’er).

Ik ben geen Amerikaan, maar ontvang een pensioen uit Amerika. Waar betaal ik belasting?

Als u een pensioenuitkering uit Amerika ontvangt zijn de bepalingen van het belastingverdrag tussen Nederland en de VS van toepassing. In het algemeen wijst het verdrag het recht om belasting te heffen toe aan Nederland, de woonstaat. U bent niet belastingplichtig in de VS voor uw Amerikaanse pensioenuitkering. Eventueel vraagt uw Amerikaanse pensioenfonds u om een formulier W8 (Form W-8BEN) in te vullen. Op het formulier W8 verklaart u belastingplichtig te zijn in Nederland. Hierdoor is het Amerikaanse pensioenfonds niet verplicht Amerikaanse inkomstenbelasting in te houden op uw pensioen.

Het komt voor dat een Amerikaans pensioenfonds Amerikaanse inkomstenbelasting inhoudt op een pensioen uit Amerika. Hiervan kan sprake zijn als het formulier W-8 niet juist of niet op tijd wordt ingediend. Het kan ook zijn dat het pensioenfonds niet goed weet hoe om te gaan met een formulier W8. Mocht er Amerikaanse inkomstenbelasting zijn ingehouden op een pensioen uit Amerika dat op basis van de bepalingen van het verdrag alleen belastbaar is in Nederland, dan kunt u de belasting terugvorderen door een Amerikaanse belastingaangifte in te dienen.

Contact

Neem contact met ons op om een online afspraak te plannen of een persoonlijke afspraak op ons kantoor in Rotterdam. Wij zijn gespecialiseerd in het opstellen van Amerikaanse belastingaangiftes voor in Nederland wonende Amerikanen. Behalve Rotterdam hebben wij ook kantoren in Denver, Zürich, München, Frankfurt en Londen.

Neem contact met ons op

Stuur ons een bericht en we beantwoorden uw vragen zo spoedig mogelijk.